White Turf St. Moritz

whitI Schweiz arrangerar man hästtävlingar varje år i St Moritz. St Moritz är en alpin kurort där vintersport och turism går hand i hand och dessa hästtävlingar är en stor turistattraktion. Hästarna tävlar mot varandra med och utan att ha en ryttare på ryggen, då istället åker ryttaren i släptåg bakom hästen. Ekipaget häst och ryttare kan komma upp i 50 km/h.

Det som är så speciellt med White turf är att tävlingarna hålls på is. Redan 1907 startades regelbundna tävlingar i St Moritz. Under tre helger samlas över 30 000 personer för att se tävlingarna som går på is.

Trav och galopp

Två travtävlingar arrangeras under tävlingen. De sulkys som används är som vanliga travsulkys fast istället för hjul har de medar. Annars är det som vilket annat travlopp som helst, fast på is och snö då. Även galopp tävlingar går av stapeln på den frusna sjön, bland annat sprint på 1300 meter. När hästarna sätter iväg yr snön och går det i samma rasande fart som galopptävlingar på gräs.

Andra grenar

En gren som drar till sig väldigt många åskådare är skidåkning efter häst, så kallade skijoering. Loppet är 2700 meter långt och ryttaren, som egentligen står på skidor, åker bakefter i en full fart. Denna tävling kan sluta hur som helst, och det gäller att ha bra balans som skidåkare så man inte trillar och blir överkörd av en annan häst. Denna tävling är ingen lätt uppgift, utan väldigt riskfylld. Det gäller att ha koll på sina tömmar så att de inte trasslar in sig i någon annans häst. Hästarna är de som leder loppet och skidåkaren bakom har ingen chans att bromsa in hästen, då det gäller att bara hänga med. Hästarna stannar oftast av sig själva till sist, och målet är där hästarna stannar. Trots is och snö, har hästarna bra fotfäste tack vare sina broddade skor, och det är oftast skidåkaren bakom som blir blåslagen av is och snöbollar, som hästarna sprätter iväg.

Förbered häst

Inför tävlingarna förbereds hästarna med speciella skor för att kunna galoppera på isen utan att halka. De får även på sig snösulor, för att förhindra snöklumpar i skorna. På tävlingsplatsen har man chans att låta hästen få känna på isen och underlaget. Har man tillgång till frusna sjöar hemma eller annat isunderlag kan man träna hästen inför tävlingen.

Förbered ryttare

Vill man tävla i skijoering, krävs det att man är en duktig skidåkare och en duktig hästkännare. Att träna inför denna gren är svårt, eftersom hästarna bara är där under just tävlingsdagen och en del hästar har aldrig ens haft en skidåkare bakom sig. Träna är man tvungen till att göra efter andra hästar hemma och då tränar man främst sig själv, sin styrka, uthållighet och sin skidåkning.snow