Tips inför vintervilan

När det är regnigt och lerigt eller marken ligger frusen och det är kallt ute så är det många som väljer att ge sina hästar vintervila. Det är viktigt att förbereda sin häst inför vintervilan eftersom risken för kolik ökar när de vardagliga rutinerna ändras. En kortare vila under vintertid gör gott om den sker på ett genomtänkt sätt. Men hur förbereder du bäst inför vilan under den mörka delen av året?

Minska på fodret

Det är viktigt att se över foderstaten när hästen får mindre träning. Om en häst får för hög energinivå i sin foderstat så kan de bara efter några dagars vila drabbas av korsförlamning och andra typer av muskelskador om de börjar arbeta för fullt efter vilan. Det kan även innebära smärtsamma problem med magen och tarmarna hos hästar.

Ett näringsrikt grovfoder räcker vid vila så du kan minska eller ta bort kraftfoder under vintervilan. Om du vill fortsätta ger kraftfoder under vintervilan är det viktigt att minska mängden kraftfoder för att undvika fång såväl som kolik. Ordet kolik betyder tarmkramp. Fång är en sjukdom som visar sig i hovarna och som leder till att hästen får svårt att gå. Felaktig utfodring kan leda till fång och om en häst får för stora mängder kraftfoder så kan det leda till störningar i tarmflora.

Ett tips är att sprida ut fodret på olika ställen i hagen så att hästen måste röra sig. Hästar tenderar att stå stilla på vintern eftersom det inte finns bete som gör att de rör på sig.

Ljummet vatten

Vattenkoppar kan sluta fungera när det är kallt så en hink är ett bättre alternativ. Undersökningar har visat att hästar föredrar ljummet vatten när de är kallt ute. Hästar bör ha fri tillgång till vatten eller chansen att dricka sig otörstig två gånger per dag, dessa tillfällen ska vara jämnt fördelade under dygnet. Ett tips är att lägga en träpinne i vattenhinken. När hästen dricker sätts den i rörelse och hindrar vattnet från att frysa. Det finns själv även vattentråg som är eluppvärmda och som därför kan erbjuda hästen färskt vatten under hela hagvistelsen.

Fortsätt att rida på vintern

Alla hästar, tävlingshästar som hobbyhästar, kan behöva omväxling från sin dagliga träning. Men även om hästar behöver vintervila så är det ändå viktigt att försätta rida på vintern om du inte vet att hästen har tillgång till stora hagar där den kan springa runt rejält och motionera dagligen. Om en häst vilar under vintern och inte får tillräckligt med utrymme att springa runt så lagrar de upp överskottsenergi som ibland kan innebära att den faktiskt skadar sig.

När du börjar tränar din häst igen efter vintervilan så är det viktigt att vänja hästen successivt tillbaka. Ge din häst tid att sakta komma tillbaka till sitt normala träningsschema. Många hästar som har vilat har mycket energi och du får rida med handbromsen för att kunna hålla ett lämpligt tempo