Snowball

Disneys film Ringaren i Notre Dame är baserat på en roman skriven av Victor Hugos. Filmen hade premiär 1996 och handlade om ringaren i ett kyrktorn. I 20 år har den missbildade pojken bott i kyrktornet utan att lämna det, eftersom hans mamma blev dödad av domare Frollo, en elak och hänsynslös man. Historien handlar helt enkelt om ringaren i kyrktornet som alla hånar och spottar på, men som finner kärleken på ett oväntat vis. En typisk Disneyfilm som börjar med ond bråd död och olycka, för att sedan sluta med kärlek och glädje, och de levde lyckliga i resten av sina liv.

Frollos häst

snowball2I alla Disney filmer finns den en god och en ond. Frollo var en ond domare och hans häst framställs även den som ond. Snowball heter Frollos häst, inte ett särskilt skräckinjagande namn på en elak häst precis. Snowball, var trots namnet, svart som natten. Hans smala ögon och kantiga profil passar Frollos karaktär. Snowballs kroppsbyggnad är kraftig och muskulös, redo att dra ut i strid vilken sekund som helst. Manen är lång, yvig och kolsvart. Under hakan har Snowball långa hår, som nästan ser ut som pipskägg. Hovarna är stora och kraftiga, kraftiga nog att trampa ihjäl ett barn. Ögonen är bruna och skiftar nästan till rött ibland, ger ett hotfullt intryck. Svansen är tjock och vågig, en pisksnärt från den kan välta en hel vagn.

En udda Disneykaraktär

Även om Snowball var häst till Frollo och därmed även han elak, så var han bara en häst, som i denna Disneyfilm faktiskt inte hade fått några mänskliga karaktärer, vilket de vanligen brukar ha. Snowball var trogen sin härskare och skulle aldrig vara illojal, men att säga att Snowball var ond och elak är att ta i. Han var visserligen motsatsen till filmens hjältes häst, vit till färgen med mjuka former. Svart färg används ofta i tecknade filmer som tecken för ondska och vit färg är tecken för goda.

I filmen ser man bara Snowball ett fåtal gånger, men egentligen är han inte alls som sin härskare, utan han är en vanlig arbetande häst som gillar att hänga med hjältens vita hästen. Man kan ju inte rå för vilken färg man föds med.snowball