Hästens hovar och snö

Hovarna är en förlängning av hästarnas tår och ska vara stötdämpande, bära hästens vikt och fungera som halkskydd. Vintertid utsätts hoven för kyla och blöta, vilket kan göra så att hoven torkar ut eller att, om den är utan skor, kan skada hoven på is och skare. .

Hoven

hovarHästen har ingen känsel på utsidan av hovarna, däremot under på själva sulan. Hästens hov innehåller keratin, precis som vårt hår och naglar. Hoven växer drygt en centimeter i månaden och måste därför verkas regelbundet, även om hästen inte har skor. För att skydda hästens hovar, och sulan som de kan bli ömma i, sätter man på skor. Hästskorna kan bestå av olika material och man kan antingen bara sko framhovarna, alla fyra hovar eller inga alls. Det beror helt och hållet på hästen och vilken typ av markunderlag den tränas på.

Snösulor

En snösula ska förhindra att snön packas och att det bildas snöstyltor under hästens hov, vilka ökar halk- och skaderisken. Det finns två typer av snösulor, fasta eller avtagbara, vilka man väljer är smaksak. Om det är snö hela vintern sätter man oftast på fasta snösulor, och bor man där det inte snöar så ofta är det bättre att ha avtagbara. De fasta snösulorna sätts på av en hovslagare, medan de lösas sätts fast i främre delen av hästskon, vilket naturligtvis kräver att hästen är skodd. Det finns även en snösula som man trycker fast mot inre skokanten.

Skor med fasta broddar

Vid vinterväglag väljer många att sko sin häst med fasta broddar. Oftast bor de i ett område med snö hela vintern, typ Norrland. Fördelen med de fasta är att broddarna alltid sitter på och ger hästen stöd även när den inte rids. Skon är ofta i järn och broddarna kan vara i olika längd, de slits oftast inte så fort som de avtagbara.

Lösa broddar

Är ens häst skodd kan man skruva i olika typer av broddar i skorna. I hästskon finns det hål som passar utmärkt till broddar. Man kan köpa broddar för is och snö, men även broddar för gräs. Till gräs används broddar mest när man tävlar i hoppning för att hästen inte ska halka i gräset vid hinder eller svängar. Isbroddar används när det finns is på vägarna, dessa är något skarpare än övriga brodd.

Återfukta torra hovar

ccDen kyliga delen på året kan bidra till att torka ut hovarna, men det kan även vara hästen i sig själv som har dålig kvalitet på hovarna som gör att de lätt torkar ut och spricker. Vill man behandla torra hovar så kan man smörja in en smörja eller en olja som tränger in i hoven och återfuktar den. Det finns även ett hovfett, som är väldigt effektivt mot torra hovar. Vill man skydda hästen ännu mer så finns det även kosttillskott man kan ge hästen, vilket stärker hoven och dess tillväxt.