Hästar i kallt klimat

Vid kallt klimat är det viktigt för hästarna att inte bli nerkylda. De måste öka sin ämnesomsättning, för att alstra mer värme. Receptorer för temperatur förändringar när det gäller kyla sitter främst i huden, i inre organ och runt vener. Om det är kallt ute, söker hästen skydd eller börjar röra på sig, för att öka temperaturen tillfälligt. De ska ha en skyddande plats, och finns det andra hästar hjälps de åt att hålla värmen. Även pälsen har en betydelsefull funktion vid kyla och vid värme.

Hästens päls

horse-winterHästen har tre typer av isolering. Yttersta lagret av kroppsvävnad, pälsen och ett tunt lager av luft som omger hästen. I kallt klimat eller vintertid ökar pälsens täthet och längd. Det är främst ljuset som reglerar pälsens tillväxt och inte kylan. Vid blåst mer än 8 m/s gör pälsen av med tre gånger mer värme än om det är vindstilla. Även regn ökar värmeförlust. Dels på grund av att pälsens isolerande förmåga minskas. Snö brukar inte vara ett problem för hästar med tät vinterpäls, eftersom pälsen är så isolerad så hindras snön från att smälta. Hästen kan även resa pälsen, vilket minskar blodflödet till huden och ökar det stillastående luftlagret i pälsen. Värme produceras även via ämnesomsättningen, vilket gör att hästen måste öka sin konsumtion av foder.

Foder

För att kunna reglera sin kroppstemperatur i kallt klimat, måste hästen äta mer för att kunna öka sin ämnesomsättning och fibersmältning. Värmen som produceras vid ökat foderintag, är spillvärme från ämnesomsättningen. Hästen behöver framförallt mer grovfoder under den kalla perioden. Beroende på hästens vikt och aktivitet kan man räkna ut hur mycket man behöver öka hästen foder under den kalla årstiden. Vid kallt väder dricker hästen även mindre. Man måste se till att vattnet i hagen inte har fryst, och när man fyller på kan man gärna göra det med varmt eller ljummet vatten. Ett bra tips är även att lägga en träpinne i vattnet, när hästen dricker börjar pinnen röra på sig och den håller vattnet i rörelse så att det inte fryser till.

Täcken

bucasVill man skydda sin häst mot kyla, regn eller insekter, finns där olika typer av täcken man kan lägga på. Där finns olika termotäcken, regntäcken, flugtäcken och exemtäcken. Vid kallt klimat använder man termotäcke, som finns i olika tjocklekar, vilka används beroende på vilken utetemperaturen hästen ska gå ut i. Man kan även lägga på två täcken, men då ska man tänka på att man trycker ihop den isolerande luftspalten och det blir ingen extra hjälp för hästen. Vill man ha två täcken, ska det understa täcket vara av ylle. Vid regn kan hästen inte hålla temperaturen så bra och det kan då vara lämpligt med ett regntäcke. En del regntäcken har ett foder man kan ta av och på beroende på temperaturen ute. På sommaren besväras hästen ofta av flugor, mygg, knott och andra blodsugande insekter och för att skydda hästen finns det så kallade flugtäcken. Ett tunt täcke som inte ger hästen värmeslag. En del hästar får solexem och för dem finns det exemtäcken att lägga på. Det skyddar dem mot solen, samtidigt som det är svalt.

Träning

Hästar tål kyla bra och de verkar inte besvärade av att träna när det är kallt, till skillnad från ryttaren som både fryser tår och händer av sig. Om hästen inte överansträngs vid extrem kyla ska det inte vara några problem att träna. Vid väldigt kallt väder kan man lägga på hästen ett skritt täcke, som täcker sidorna och baken. Detta för att musklerna inte ska bli nerkylda. Där finns en del regler vid extrem kyla och bland annat så stoppas travtävlingar vid -25 grader.